Jurnal de bord – Red Bull X-Alps 2021

Subcarpați Trail Run 2021
iunie 7, 2021
 

JURNAL DE BORD

Red Bull X-Alps prin ochii echipei de suport #teamtomacoconea

Zilele sunt lungi și scurte în același timp, la Red Bull X-Alps. Cu toate că ne-am propus să încărcăm zilnic fotografii, să scriem povești cât să redăm atmosfera de la fața locului, care este totaaal diferită față de urmărirea cu live tracking de la laptop…am reușit doar parțial acest lucru. Și să vedeți de ce. Acum avem de condus ~200 de kilometri, ne bucurăm că Toma este în zbor, așa că facem o actualizare cât încă e proaspătă informația.

Zile lungi sau scurte?

Zilele sunt lungi, pentru că încep la 4:30 dimineața și se încheie la 12:00 noaptea.

Zilele sunt scurte pentru că suntem mereu pe fugă: pentru că între timp aranjăm bagajele în mașină pentru drum, iar seara le mutăm ca să ne facem loc de dormit; toată ziua dăm și noi refresh la live tracking, cu emoție, pentru a îl putea urmări pe Toma și a-i fi cât mai aproape cu asistență conducând încolo și încoace către el. Facem mâncare împreună cu Ștefania, soția lui Tomi; spălăm vase; căutăm să avem mereu apă rece și proaspătă; trimitem materiale foto/video către televiziuni, cu implicarea lui Alex; tot cu el pregătim tot ce trebuie pentru pit stopurile (întâlnirile de revigorare) ale lui Toma, alergăm / biciclim pe lângă el. Aici aș vrea să îl menționez pe Cezar de la Cub Bike Service Brașov, pentru că ne-a împrumutat o bicicletă electrică, iar cu ajutorul acesteia am putut să ținem pasul mai ușor cu Tomi.

Aproape în fiecare zi Cornel a urcat și alergat cu Tomi, căci câțiva litri de apă, mâncarea și hainele ar fi o greutate enormă pentru atletul ce cară încontinuu parapanta și echipamentul de zbor cu el. De asemenea, abilitățile de orientare ale lui Cornel i-au ajutat enorm, salvând timpul în care ar fi verificat track-urile. Cu tot ne-antrenamentul lui Cornel, a făcut față foarte bine munților și văilor de aici din Alpi, strângând aproximativ 150 de kilometri la pas și cine mai știe câtă diferență de nivel?! În ziua a 10-a, însă, Cornel a avut parte de “vacanță”, căci Tibi Useriu a preluat ștafeta de a-l însoți pe Tomi. A fost un real ajutor să avem parte de o mică pauză și îi mulțumim că a fost alături de noi.

Adrian, suporterul oficial și omul de bază din echipă este responsabil de strategii. Urmărește evoluția vremii, spatiile aeriene interzise, parcursul altor atleți prin zona prin care ne aflăm, se consultă telefonic în permanență cu Tomi și nici nu știu de unde mai are atâta energie, căci a urcat și el din când în când la decolării cu Toma, urcări deloc ușoare. E extrem de răbdător, analitic și mereu cu un pas în față pentru a fi pregătit.

Spre final…

Mai sunt cam două zile până vineri la ora 11:30 (ora Austriei), când se termină oficial cursa la Zell am See. Indiferent de rezultat și podium, aș vrea să subliniez că efortul depus în această competiție de către atleți, dar și de echipele de suport, este enorm și trebuie apreciat. Fiecare atlet are punctele lui forte și puncte slabe, dar și noroc sau ghinion ca aceste puncte să se potrivească cu condițiile meteo favorabile pentru zbor, căci până la urmă, în această competiție vremea are ultimul cuvânt. Atleții parcurg distante atât de mari, într-un timp atât de scurt și cu atâta motivație și bucurie, iar fiecare incurajare îi ajută să continue cursa indiferent de cât de greu ajunge să le fie.

Ne bucurăm să fim aici, acum, învățăm multe din această experiență și vom împărtăși în continuare cu voi imagini cu peisaje din întreaga Europă pe unde am umblat în urmărirea singurului atlet român care participă la Red Bull X-Alps.

 

Comments are closed.